Ardıç
Diğer İsimleri : Ar’ar, Ephel, Luniperus Communis, Juniperus, Baie de Genevrier
Botanik Bilgi : Kozalaklılardan; 2-5 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları ince, uzun, sivri ve güzel kokuludur. Meyveleri; siyah, parlak kozalak şeklindedir. Bunlara “Ardıç tohumu” da denilir. Kasım ve Aralık aylarında toplanıp, kurutulur. Bir çok türü vardır.
Bilinen Bileşimi : Esans, glikoz, sakaroz, juniperin, yünen, borneol, terpineol, izoborneol, kamforu, sidrol, dipenten, d-a pinen, a-felandren, reçinemsi madde, çeşitli asitler vb.
Özellilleri : Diüretik / idrar söktürücü, sudofifik / terletici, stomaşik / mideyi kuvvetlendirici, antiseptik / mikrop öldürücü, balgam çıkartıcı tesire sahiptir.
Faydaları
Dallarından yapılan merhem deri üzerine sürülerek ovulursa, cilt hastalıklarına iyi gelir.
Ardıç terletici bir bitki olduğundan romatizma ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Kandaki şeker miktarını düşürür.
Aybaşı ağrılarını dindirir, kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
Nefes kokularını giderir.
Kansızlığa iyi gelir.
İdrar söktürür.
Rendelenmiş meyveleri sirke içine konup bekletildikten sonra bir bezle alın üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir.
Taze meyvelerin ezilmesiyle elde edilen şurup öksürüğe çok iyi gelir.
Taze dallarının çayı zayıflamak için kullanılır.
Kanı temizler bunun için ilk gün 4 tane ardıç meyvesi yenilir.Sonra her gün bir tane artırılarak 12 gün devam edilir .On ikinci günün sonunda birer adet azaltılarak 12 günde böyle yemeye devam edilirse kanı temizler
Nasıl Kullanmalıyız : Hafifce dövülmüş meyvelerinden 1 çoba kaşığı 400 gr. kaynayan suya atılarak su ateşten indirilir. 2 saat demlendirilerek günde 4 defa yemeklerden önce içilir.
Yan Tesirleri : Böbrek hastalarına ve hamilelere yasak. 6 haftadan fazla kullanılmaz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder